- Death_AngelМодератор на раздел "Фикчета"
От : Сърцето на Итачкоооо
Рожден ден : 14.05.1987
Години : 37
Дата на рег. : 22.12.2009
[коментари] Съдбоносна Любов- oneshot
Съб Мар 12, 2011 10:57 pm
Тук се пишат коментарите по фика
- JoInT{}MaNia4kaDoujinshi [доужиншита]
От : Плевен
Рожден ден : 20.02.1993
Години : 31
Дата на рег. : 07.04.2009
~~АНИМЕ ЛИСТ~~
Любими анимета: Кои анимета са ти любими?
Re: [коментари] Съдбоносна Любов- oneshot
Нед Мар 13, 2011 1:12 am
Така, протех го с големи мъки.
Сега, да не вземаеш нещо да ми се обидиш...
Погледнах още няколко твои произведения и забелязах нещо.
Да оставим това, че пишеш в трето лице, това всеки си го избира.
Обаче, изградила си си стил, който е товарещ. Поне от моя гледна точка.
Започваш произведенията си (не казвам всички, защото не съм ги чела всичките) с описания на природата. Да, вярна е, че се опитваш да пресъздадеш ситуацията и ние - читателите да си представим какво точно се опитваш да оформиш с думите си, но начинът ти на писане не ми харесва. Е, някой може и да му допада, но лично на мен не.
Все пак изразявам мнение.
Опитай следващият път да не започваш така. Това дразни. Не знам какви книги си чела, но аз не съм попадала до сега на такива, където още в началото да е толкова товарещо.
Ако според теб нещо не съм казала, както трябва, дай да го обсъдим като големи хора, а не да казваш (не че си го казвала де, но съдя по другите...) "Аз така пиша и не мога да си променя начина на писане." От опит глава не боли, нали?
Сега, да не вземаеш нещо да ми се обидиш...
Погледнах още няколко твои произведения и забелязах нещо.
Да оставим това, че пишеш в трето лице, това всеки си го избира.
Обаче, изградила си си стил, който е товарещ. Поне от моя гледна точка.
Започваш произведенията си (не казвам всички, защото не съм ги чела всичките) с описания на природата. Да, вярна е, че се опитваш да пресъздадеш ситуацията и ние - читателите да си представим какво точно се опитваш да оформиш с думите си, но начинът ти на писане не ми харесва. Е, някой може и да му допада, но лично на мен не.
Все пак изразявам мнение.
Опитай следващият път да не започваш така. Това дразни. Не знам какви книги си чела, но аз не съм попадала до сега на такива, където още в началото да е толкова товарещо.
Ако според теб нещо не съм казала, както трябва, дай да го обсъдим като големи хора, а не да казваш (не че си го казвала де, но съдя по другите...) "Аз така пиша и не мога да си променя начина на писане." От опит глава не боли, нали?
- Death_AngelМодератор на раздел "Фикчета"
От : Сърцето на Итачкоооо
Рожден ден : 14.05.1987
Години : 37
Дата на рег. : 22.12.2009
Нед Мар 13, 2011 2:00 am
JoInT{}MaNia4ka нека отговоря...1. Да, вярно е, че е товарещо, но това е, защото самият сюжет на фика е такъв- мрачен. Мога да пиша и много по- ратоварващи фикове, стига да искам и да имам муза.
2. Не мога да разбера, защо гледате кой, колко книги е прочел? Отдавна гледам как нападате потребителите с въпросите "Колко книги си прочела" и тем подобни. Но не само това, ами и ругатни се раздават... Да оставим това на страна... За мен лично не е важно един човек колко книги е прочел, важното е да има дар слово, да е грамотен и да има фантазия, а не да се хвалим, че сме прочели незнам си колко хиляди книги...
3. Това е моята основа и на мен си ми харесва, така че не мисля да я променям. Ако искаш да ти напиша лично за теб нещо, което е сасухрено и да няма природна картина, дадено, нямаш проблеми. Ще го направя!
4. Давала съм си фиковете на човек, който разбира от литература и се занимава с писане и имам неговото одобрение за писането ми и точно от него знам, че великите и добрите писатели винаги започват с някаква природна картина или свързано с природата.
5. Аз не мисля, че пиша само фикове, защото ако знаеш какво означава думата "фик" ще знаеш какво имам предвид.
За един писател винаги е добре да има критика, защото без нея няма как да разбере къде греши и оценявам трудът ти, че поне си прочела фикът ми.
Не съм се обидила от коментарът ти, но не е ли най- важно на един писател да му харесва, написаното от него или да пише без желание и от произведението му да не става нищо. Запитай се, ти би ли писала нещо, което не ти харесва и го правиш, все едно насила?
2. Не мога да разбера, защо гледате кой, колко книги е прочел? Отдавна гледам как нападате потребителите с въпросите "Колко книги си прочела" и тем подобни. Но не само това, ами и ругатни се раздават... Да оставим това на страна... За мен лично не е важно един човек колко книги е прочел, важното е да има дар слово, да е грамотен и да има фантазия, а не да се хвалим, че сме прочели незнам си колко хиляди книги...
3. Това е моята основа и на мен си ми харесва, така че не мисля да я променям. Ако искаш да ти напиша лично за теб нещо, което е сасухрено и да няма природна картина, дадено, нямаш проблеми. Ще го направя!
4. Давала съм си фиковете на човек, който разбира от литература и се занимава с писане и имам неговото одобрение за писането ми и точно от него знам, че великите и добрите писатели винаги започват с някаква природна картина или свързано с природата.
5. Аз не мисля, че пиша само фикове, защото ако знаеш какво означава думата "фик" ще знаеш какво имам предвид.
За един писател винаги е добре да има критика, защото без нея няма как да разбере къде греши и оценявам трудът ти, че поне си прочела фикът ми.
Не съм се обидила от коментарът ти, но не е ли най- важно на един писател да му харесва, написаното от него или да пише без желание и от произведението му да не става нищо. Запитай се, ти би ли писала нещо, което не ти харесва и го правиш, все едно насила?
- JoInT{}MaNia4kaDoujinshi [доужиншита]
От : Плевен
Рожден ден : 20.02.1993
Години : 31
Дата на рег. : 07.04.2009
~~АНИМЕ ЛИСТ~~
Любими анимета: Кои анимета са ти любими?
Нед Мар 13, 2011 3:23 am
Да има дар слово и фантазия, която да развие? Че нали точно това е смисала на книгите или аз съм нещо в грешка? За да имаш дар слово и да развиеш фантазията си, нали трябва да си прочел нещо като образец и пример, иначе накъде отиват нещата?
Засухрено? Да, признавам, имам такива, но са вече зад гърба ми и да, намерим се е някой, който да ми покаже къде съм сгрешила и сега се поправям и се уча.
В момента даже си правя изцяло нова редакция на едно мое призведение и правя проучвания за повече информация, относто това което съм замисла.
Ако желаеш, разбира се, аз няма да имам нищо против, да видя и твоята гледна точка на някое мое призведение. Все пак изказваме мненията си и виждаме къде в действителност ни е грешката.
Засухрено? Да, признавам, имам такива, но са вече зад гърба ми и да, намерим се е някой, който да ми покаже къде съм сгрешила и сега се поправям и се уча.
В момента даже си правя изцяло нова редакция на едно мое призведение и правя проучвания за повече информация, относто това което съм замисла.
Ако желаеш, разбира се, аз няма да имам нищо против, да видя и твоята гледна точка на някое мое призведение. Все пак изказваме мненията си и виждаме къде в действителност ни е грешката.
- ButterflyМодератор на раздел "Фикчета"
От : Earth
Дата на рег. : 18.11.2010
~~АНИМЕ ЛИСТ~~
Любими анимета: Naruto Shippuuden, Monster, Higurashi No Naku Koro Ni, Kuroshitsuji, Elfen Lied, One Piece, Berserk, Neon Genesis Evangelion, Soul Eater, Mirai Nikki, Byousoku 5 Santimeter, Samurai Champloo
Нед Мар 13, 2011 5:51 am
Ммм, не е точно така, но щом си решила да вярваш на този човек, няма проблеми. Ще кажа, че зависи от стила и от самия автор дали си пада по описване на природата. Да речем, при мене да описвам птички, дървета, нощ или ден, е минималистично, т.е. почти не се старая да давам поглед на природата. Но... ще допълня, че един автор може да разчупва собствения си стил и да го променя, така, че да ти се струва съвсем различен в различните си произвидения. Какво искам да кажа?
Да вземем предвид например Д. Димов. Не знам дали си чела негово произведение, но аз ще дам пример с най-известните му. В началото на "Тютюн" той описва природна картина на гроздобера и стила му там е лек, навява красиви асоциации, весели нотки... После тежката драма си казва думата и текста става... бавен, муден, изпълнен само с чувства... Негов подпис е да създава природни картини, в които да навява трагични чувства. Среща се само в "Тютюн". В другата му книга - "Осъдени души", няма толкова природни картини и не започва с такава... Но пак създава желаната драма. Пак терзаещи въпроси, пак смърт и тегоба... Един автор разчупва собствения си стил и изглежда все едно е различен във всяко едно свое произвидение. Един вид оригиналност. Защо да не се опитваме да го правим като тях, вместо всичките ни творби да са еднакви? Но, разбира се, ти решаваш как ще поднесеш историята си.
В един друг форум попаднах на коментар на една девойка имала смелостта да пусне цитати на велики автори и техни съвети относно писането. Ето за какво става дума:
10 писателски съвета от Най-добрите
1. Махай скучните части“Аз се опитвам да изрязвам пасажите, които читателите обикновено прескачат.” – Елмър Ленард
2. Eлиминирай ненужните думи“Пиши “по дяволите” всеки път, когато ти се иска да сложиш “много”. Редакторът и без това ще го изтрие и написаното ще излезе точно така както трябва да бъде!” – Марк Твен
3. Пиши със страст“Изпълни хартията с дишането на сърцето си!” – Уилям Уърдсуърт
4. Рисувай картини“Не ми казвай, че луната свети; покажи ми блясъка на счупено стъкло!” – Антон Чехов
5. Пиши просто“Убедителното писане е сбитото!” – Уилям Стрънк Джуниър
6. Прави го, защото го обичаш“Пиши без да мислиш за плащане, докато не се появи някой, който да предложи да ти плати!” – Марк Твен
7. Научи се да приемаш критика“Трябва да знаеш как да приемаш отказ и как да отказваш предложения.” – Рей Бредбъри
8. Пиши постоянно“Количеството ражда качество. Ако пишеш малко, си обречен.” – Рей Бредбъри
“Начинът да се определиш като писател е, когато използваш всяка свободна минута за писане. Ако не се движиш по този път, никога няма да напишеш нищо.” – Джон Ървинг
9. Пиши за онова, което знаеш… или за това, което искаш да узнаеш“Ако човек иска да има изчистен стил на писане, първо трябва да е наясно с мислите си; ако някой иска да пише възвишено – първо му трябва възвишена душа!” – Гьоте
“Най-добре за писането се учи от четене.” – Лорд Актън
10. Бъди уникален и непредсказуем“Дължа успеха си на следното: възползвам се от всеки най-добър съвет, който ми дадат, и правя точно обратното на него.” – Честъртън
Писателските съвети на Хемингуей
1. Използвайте кратки изречения
Хемингуей е прочут с минималистичния си стил на писане, който се противопоставя на помпозните и претрупани прилагателни и попада право в целта. Накратко, писателят пише с простичък гений.
Може би най-точната демонстрация на кратко изречение билаq когато той бил предизвикан да разкаже цяла история само с шест думи:
Продават се: бе*ешки обувки, никога неизползвани.
2. Използвайте къси заглавни параграфи.
3. Използвайте убедителен език.Ето го обяснението на Дейвид Гарфинкъл върху този съвет:
Езикът трябва да е силен, мощен. Убедителният език идва от страстта, концентрацията и стремежите. Той е разликата между доброто изпълнение и опитването да изместиш скалата… и реално потенето, сумтенето, измъчването на мускулите до пълно изтощение… и преместването на проклетия камък!
4. Бъди позитивен, не негативен
Хемингуей изобщо не е най-милият човек в света, какво тогава има предвид под бъди позитивен? Общо взето, човек трябва да казва ,че нещо Е, вместо, че НЕ Е.
По примера на Майкъл Фортин:
Когато твърдиш, че нещо НЕ Е, това може да се приеме по неправилен начин, тъй като има силно изразена способност да настройва чуждата мисъл. Ако ви кажа, че при зъболекаря НЕ боли, вие все пак ще обърнете вниманието си към “БОЛИ” от тази фраза.
5. Винаги имайте повече от четири правила при писането!
Всъщност Хемингуей е имал само четири правила в творчествто си и това били тези, дадени му от репортер в Канзас Сити Стар през 1917г. Но, както всеки блогър и писател знае, никога няма да се справиш, ако следваш само четири съвета.
И така, за да бъдат направени съветите пет, се налага по-детайлно разглеждане на творчеството на Хемингуей. Ето какво споделя той пред приятеля си Скот Фицджералд през 1934г.:
“Аз пиша една страница по майсторски начин и още деветдесет и една, които са боклук. И се опитвам да хвърля боклука в кошчето.”
Как се пише според Кърт Вонегът
1. Използвай времето за размотаване по такъв начин, че после да не го считаш за изгубено.
2. Осигури за всеки читател поне по един герой, в когото да се разпознае.
3. Всеки герой трябва да желае нещо, дори да е само чаша с вода.
4. Всяко изречение трябва да прави едно от двете неща – да представя герой или да напредва в действието.
5. Започни колкото се може по-близо до края.
6. Бъди садист. Без значение колко мили и невинни са героите ги – прави така, че да им се случват ужасни неща – в такава последователност, че читателят да разбере от какво са породени те.
7. Пиши за да задоволиш един-единствен човек. Ако искаш да разпръскваш любов по целия свят и всеки да те хареса – историята ти ще куца.
8. Давай на читателите колкото се може повече информация и колкото се може по-бързо. Читателите трябва напълно да разбират какво, къде и защо се случва всичко, за да могат сами да довършат историята, ако хле*арки изгризат последните няколко страници.
Джордж Оруел съветва
В есето си Politics and the English Language от 1946г. Джордж Оруел представя пет съвета за ефективно писане, които могат да са много полезни за правилното и точно прокарване на писателските ви идеи!
1. Никога не използвайте метафора, сравнение или друга езикова фигура, която сте виждали публикувана!
Това звучи лесно, но на практика е невероятно трудно. Фрази като “стоя рамо до рамо”, “виси на косъм”, “ахилесова пета”, “лебедова песен” бързо хрумват, а и звучат комфортно и мелодично.
Точно по тази причина те трябва да се избягват. Баналните фрази са толкова употребявани, че вече не носят никакъв емоционален отговор. Отделете време да измислите нови, свежи и силни образи!
2. Никога не използвайте дълга дума, когато има по-кратка.
Дългите думи не ви правят интелигентен. Всъщност имат обратния ефект – звучите помпозен и арогантен. Те също така по-малко харесвани, неразбраеми и дори отвратителни за четене.
3. Ако е възможно да махнете някоя дума, не се коле*айте!
Великата литература е прост език, наситен със значението на най-големите възможни внушения (Езра Паунд). Следователно всички думи, които не допринасят за смисъла, разводняват силата му. По-малко винаги е по-добре. Винаги.
4. Никога не прибягвайте до пасивен залог, когато можете да ползвате активен.
Това често е пренебрегвано, вероятно защото много хора не знаят разликата между активен и пасивен залог. Самият аз не я знаех допреди няколко месеца. Ето пример, който прави нещата лесни за разбиране:
Мъжът бе ухапан от кучето. (пасивен)
Кучето ухапа мъжа. (активен)
Активният е по-добър вариант, защото е по-кратък и въздействащ.
5. Никога не използвайте чуждестранни фрази, научни или жаргонни думи, ако смятате, че те имат еквивалент във всекидневния английски.
Ако е възможно, нека написаното да е достъпно за средностатистическия читател. Не ви трябва да се отнасяте в ненужни обяснения, но опитайте да помогнете на хората да разберат за какво пишете. Искате те да възприемат идеите ви, нали?
6. По-скоро не спазвайте тези правила, отколкото да пишете като абсолютен дивак!
Бонус-съвет.
Струва си да спазваме тези прости съвети, нали? Аз определено се повлиявам от тях! Не че не съм ги знаела, но е хубаво да бъдат припомнени на новото поколение от писатели.
И друго? Трябва да се четат книги, иначе нямаш никаква база, не знаеш как да усъвършенстваш стила си или да обогатиш речника си... Повечето потребители решили да пуснат фик в раздела им личи веднага дали са прочели нещо качествено или друг фик, който е съквал веднага заради клишетата си или неправилната употре*а на някой стилистични закони. Не мисля, че е нападане. Мисля, че е казване на истината и път в правилната посока. Мога веднага да ти посоча поне два, три, които си приличат 1:1 именно защото въпросният автор не е отгърнал една книга през живота си. И в този ред на мисли, казвайки му това той би могъл да се коригира и би могъл да поправи грешките си, нали? И за да не съм голословна ето тези фикове, в които автора не е прочел нищо и базата му е нула:
ЕТО ТУК!
ТУК!
РАЗБИРА СЕ, И ТОВА СЪЩО!
И онзи преди няколко дни, който се оказа, че е нямало абсолютно никакъв смисъл от коментар или показване на грешките, защото автора се оказа нехаен и абсолютно надменен. Жалко, че не му помня името - нито на автора, нито на т.нар. му творба.
Съжалявам, ако съм те обидила с коментара си. Съжалявам също, ако съм обидила авторите на гореспоменатите фикове. Но... мисля, че трябвва да се казва истината на всяка цена.
- onyx&pinkМодератор на раздел "Фикчета"
От : Wonderlnd
Рожден ден : 28.06.1994
Години : 30
Дата на рег. : 13.01.2010
~~АНИМЕ ЛИСТ~~
Любими анимета:
Нед Мар 13, 2011 4:18 pm
Олеле, горките книги, от вас нямат мира! Какво сте ги подпукали тези книги ред по ред??? Може и да си прочел десет хиляди книги, но да не можеш да завържеш едно изречение на кръст. Няма начение колко книги сис е прочела, важното е, че от вътре й идва да пише. Никой не е перфектен. Наистина, че понякога написаното е натоварващо, ама като го прочетем добиваме ясна представа за случващото се. Това е нейният стил на писане и не може човек, ей така, щраква със пръсти и се променя.
cool_cherryl, хубаво, че даваш примери с други автори, обаче галчето не е машина, че да започва да пише като тях. Хубаво, за вас книгите са важни и не казвам, че не са, ама ние не сме професионалисти и си набийте това в мозъчетата!!!
Сис, фикчето е уникално, както винаги. Цялата история със самодивите страшно много ми допада и нищо, че е леко натоварващо, аз му се кефя.
За всички критици- вие, май почвате за най- малкото да се хващате и после го обръщате на троянската война. Знам, че всеки си има мнение, ама айде вече да оставим настрана всички книги, автори и други произведения, че стана банално да се пита във всеки втори коментар "Колко книги си прочел/а"
cool_cherryl, хубаво, че даваш примери с други автори, обаче галчето не е машина, че да започва да пише като тях. Хубаво, за вас книгите са важни и не казвам, че не са, ама ние не сме професионалисти и си набийте това в мозъчетата!!!
Сис, фикчето е уникално, както винаги. Цялата история със самодивите страшно много ми допада и нищо, че е леко натоварващо, аз му се кефя.
За всички критици- вие, май почвате за най- малкото да се хващате и после го обръщате на троянската война. Знам, че всеки си има мнение, ама айде вече да оставим настрана всички книги, автори и други произведения, че стана банално да се пита във всеки втори коментар "Колко книги си прочел/а"
- ButterflyМодератор на раздел "Фикчета"
От : Earth
Дата на рег. : 18.11.2010
~~АНИМЕ ЛИСТ~~
Любими анимета: Naruto Shippuuden, Monster, Higurashi No Naku Koro Ni, Kuroshitsuji, Elfen Lied, One Piece, Berserk, Neon Genesis Evangelion, Soul Eater, Mirai Nikki, Byousoku 5 Santimeter, Samurai Champloo
Пон Мар 14, 2011 1:54 am
Май чувствам, че има обидени от коментара ми, а? Лъжа ли се? Защото дори да ми кажете: "Не! Глупости! Изобщо не съм обидена!", аз ще се доверя на интуицията си и ще се извиня на Death_Angel.
Така де, защото вместо да кажа мое лично впечатление, авторката и веднага след това сестра й изтълкуваха погрешно коментара ми. onyx&pink, никога не съм казвала, че поставям критерии или граници в писането на каквото и да е било! Демек никога няма да седна да съдя този или онзи защо го е написал така, а не иначе... Затова си има различни стилове и жанрове и всеки си избира някакъв, който предпочита. Изказах мнение, че може един автор да разчупва стила си и да бъде оригинален във всяка една своя творба. Вметнах още и това:
И другото:
Ще ти кажа със сигурност, че такъв човек не съществува! Това, което изказа като мисъл е нелогична. Поне всичките хора, които познавам и които са чели могат да конструират правилно мисълта си и да създават текст.
Освен всичко друго, никой не е казал, че сме професионалисти, но можем да пишем като такива, да се опитваме и опитваме, а не да се задоволяваме с посредствеността, нали?
Така де, защото вместо да кажа мое лично впечатление, авторката и веднага след това сестра й изтълкуваха погрешно коментара ми. onyx&pink, никога не съм казвала, че поставям критерии или граници в писането на каквото и да е било! Демек никога няма да седна да съдя този или онзи защо го е написал така, а не иначе... Затова си има различни стилове и жанрове и всеки си избира някакъв, който предпочита. Изказах мнение, че може един автор да разчупва стила си и да бъде оригинален във всяка една своя творба. Вметнах още и това:
Означава, че Death_Angel може да използва каквито иска тропи, изрази или думи и да не обърне внимание на коментара ми. Книгите са база за сравнение (упс, пак се повтарям!). Без тях не можеш да твориш нищо, дори и ако ти идва отвътре, както се изразяваш ти. Защото ако си имаш идеята (с които между впрочем всеки е преизпълнен с тях!), а не знаеш как да я "облечеш" с думи, ще се получи манджа с грозде. Като примерите с фиковете, които дадох в предишния си пост. Те съкват тотално, а който ми каже, че стават, сигурно ще се смея до утре като истеричка. Коментарът е за това. Покажи ми грешките, аз ще се помъча да ги поправя, ще си взема бележка и ще продължа напред с ясното съзнание, че някой ги е видял и ми ги е посочил. Т.е. помогнал ми е.Но, разбира се, ти решаваш как ще поднесеш историята си.
И другото:
Може и да си прочел десет хиляди книги, но да не можеш да завържеш едно изречение на кръст. Няма начение колко книги сис е прочела, важното е, че от вътре й идва да пише. Никой не е перфектен
Ще ти кажа със сигурност, че такъв човек не съществува! Това, което изказа като мисъл е нелогична. Поне всичките хора, които познавам и които са чели могат да конструират правилно мисълта си и да създават текст.
Освен всичко друго, никой не е казал, че сме професионалисти, но можем да пишем като такива, да се опитваме и опитваме, а не да се задоволяваме с посредствеността, нали?
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите